Diætistklinikken Kolding

Spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse

De fleste kender til at lægge kostvaner om eller at sætte sig for at dyrke mere motion med det mål at gå ned i vægt eller opnå en sundere livsstil. En spiseforstyrrelse handler om et forstyrret- eller ligefrem skadeligt forhold til mad, vægt, motion og spisning. Hvad, der udløser spiseforstyrrelsen, kan være vidt forskelligt. Vær specielt opmærksom, hvis du…

  • Er begyndt at springe måltider over
  • Er begyndt at lave planer for, hvad du skal undgå (f.eks. sukker, kulhydrat, fedt)
  • Er begyndt at trække dig fra sociale sammenhænge, hvor der er mad involveret
  • Er ekstremt optaget af mad, vægt og krop
  • Er perfektionist og har en sort-hvid-tankegang

Centralt for de fleste spiseforstyrrelser er et ønske om at håndtere svære følelser, der ellers ikke kan overskues eller rummes, og en søgen efter identitet. Mad og krop bliver omdrejningspunktet og styrende for flere og flere af dagens handlinger, og mange ender med at få deres liv begrænset fysisk, psykisk og socialt.

De 3 mest kendte former for spiseforstyrrelse er:

  • Anoreksi: Manglende spisning
  • Bulimi: Manglende spisning og overspisningsperioder efterfulgt af opkast eller anden kompenserende adfærd
  • BED (Binge Eating Disorder): Overspisning af store mængder mad

Fælles for disse spiseforstyrrelser er et ønske om kontrol. Mange spiseforstyrrede betegner spiseforstyrrelsen som ”min bedste ven og min værste fjende”.

Anoreksi
Sidder der en lille ”trold” eller ”djævel” på din skulder og fortæller dig, hvad du må og ikke må? Jo længere du venter med at søge hjælp, jo mere kommer spiseforstyrrelsen (”trolden”) til at bestemme – og jo sværere bliver det at styre dit eget liv og holde fast i dine drømme.

Den behandling, jeg som diætist kan bidrage med, er dels den reelle ernæringsbehandling, og dels at hjælpe dig med at afkode tidens kure og trends, og via fysiologi og ernæringslære aflive misforståelser. Her
er ingen standardløsninger, som du skal passe ind i. Jeg laver det præcis, som du ønsker det.

Mangeltilstande som følge af ensidig og underlødig kost kan i yderste tilfælde være dødelige. Jeg hjælper dig med at få sammensat en ernæringsrigtig kost, og under hele forløbet følger jeg dig og hjælper dig med eventuelle udfordringer/problemer, som du måtte støde på undervejs.

Jeg arbejder tæt sammen med Anne Marie Bukholt, som er uddannet sygeplejerske og psykoterapeut: 

Bulimi
De fleste, der får bulimi, har umiddelbart inden spist restriktivt eller på anden vis forsøgt at tabe sig. Bulimi er kendetegnet ved overspisninger, hvor du mister kontrollen og spiser meget store mængder mad i en afgrænset periode, efterfulgt af kompenserende adfærd for at undgå vægtøgning.

BED (Binge Eating Disorder)
BED, også kaldet tvangsoverspisning, er et psykologisk problem og ikke et spørgsmål om vilje. BED er ofte en sygdom, som du går med i skjul. Du kan godt være normalvægtig, men jo længere tid, der går, ender de fleste med en overvægt. En historik med såkaldt ”yoyovægt” er ret almindelig. BED er forholdsvis let at behandle, men det kræver, at du er klar til at tage vægten helt ud af ligningen. 

Har du spørgsmål?

Du er velkommen til at kontakte Diætistklinikken Kolding, hvis du har nogle spørgsmål. Du er også velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker yderligere oplysninger om de diæter og kostvejledninger, jeg kan hjælpe med som klinisk diætist.