Ingredienser (22 stk.)
- 3 dl A 38 eller andet surmælksprodukt
- 5 dl koldt vand
- 12 gram gær
- 100 gram revet æble eller gulerod
- 150 gram havregryn
- 200 gram fuldkorns speltmel, grahamsmel, hvid hvede el. lign.
- 1½ tsk. Salt
- 400 gram hvedemel (+/- juster, dejen skal være lidt fast)
- 2 dl blandede kerner/frø fx sesamfrø, hørfrø, græskarkerner o.lign.
Sådan gør du:
- Kom vand, syrnet mejeriprodukt, gær, revet frugt/grønt, havregryn, fuldkornsmel og salt i en skål og rør det godt sammen
- Tilsæt hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske – dejen skal være fugtig
- Drys kernerne på toppen af dejen. Dæk skålen med et låg eller film og sæt den i køleskabet natten over eller i mindst 8 timer
- Tænd ovnen på 250 grader og sæt en bradepande til opvarmning på nederste rille
- Når ovnen er varm: Dyp 1 spiseske i vand og form bollerne, ved at sætte klumper af den bløde dej på plade med bagepapir.
- Sæt straks bollerne i ovnen (ellers falder de sammen) og smid 1 dl vand i bunden af den varme bradepande nederst i ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.
- Bag bollerne i ca. 20-25 min. Lad dem køle af på en bagerist
PS: Du kan godt gemme halvdelen af dejen og bage dem dagen efter