Opskrift

Langtidshævede fuldkornsboller

Ingredienser (22 stk.)

  • 3 dl A 38 eller andet surmælksprodukt
  • 5 dl koldt vand
  • 12 gram gær
  • 100 gram revet æble eller gulerod
  • 150 gram havregryn
  • 200 gram fuldkorns speltmel, grahamsmel, hvid hvede el. lign.
  • 1½ tsk. Salt
  • 400 gram hvedemel (+/- juster, dejen skal være lidt fast)
  • 2 dl blandede kerner/frø fx sesamfrø, hørfrø, græskarkerner o.lign.

Sådan gør du:

  1. Kom vand, syrnet mejeriprodukt, gær, revet frugt/grønt, havregryn, fuldkornsmel og salt i en skål og rør det godt sammen
  2. Tilsæt hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske – dejen skal være fugtig
  3. Drys kernerne på toppen af dejen. Dæk skålen med et låg eller film og sæt den i køleskabet natten over eller i mindst 8 timer
  4. Tænd ovnen på 250 grader og sæt en bradepande til opvarmning på nederste rille
  5. Når ovnen er varm: Dyp 1 spiseske i vand og form bollerne, ved at sætte klumper af den bløde dej på plade med bagepapir.
  6. Sæt straks bollerne i ovnen (ellers falder de sammen) og smid 1 dl vand i bunden af den varme bradepande nederst i ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.
  7. Bag bollerne i ca. 20-25 min. Lad dem køle af på en bagerist

    PS: Du kan godt gemme halvdelen af dejen og bage dem dagen efter