Ingredienser:
250 gram rugbrød
100 gram hasselnødder
150 gram tørrede dadler
1 spsk. nøddeolie (eller anden smagsneutral olie)
1 tsk. stødt kanel eller lakridspulver
Creme:
3 blade husblas
1 tsk. fintrevet skal og 2 spsk. saft af en ubehandlet appelsin eller citron
200 gram flødeost
4 dl skyr
100 gram flormelis
Rabarberkompot:
900 gram rabarber
150 gram sukker
Sådan gør du:
Rugbrødsbund:
Bryd brødet i mindre stykker og kom dem i en foodprocessor eller minihakker sammen med nødder, dadler, olie og kanel eller lakridspulver. Blend til alt er helt findelt. Tryk massen sammen i bunden af en springform ca. 20 cm i diameter. Bag bunden ved 160 grader i 25 min. Lad bunden køle af.
Creme:
Udblød husblassen i en skål med koldt vand i min. 10 min. Tag husblassen op af vandet og smelt den ved svag varme i en lille gryde sammen med appelsinsaften (må ikke koge). Pisk flødeost og skyr sammen med flormelis og appelsinskal. Pisk den smeltede husblas hurtigt i cremen og hæld den over rugbrødsbunden. Sæt kagen på køl.
Rabarberkompot:
Rens rabarberne og skær dem i stykker på 1-2 cm. Kom dem i en gryde med sukkeret og kog forsigtigt op. Lad dem koge sagte i 3-5 min. eller til de er møre uden af koge ud. Lad dem køle af. Server kagen med rabarberkompot.
TIP:
Har du ingen foodprocessor, kan du rive rugbrødet fint og hakke dadler og nødder så fint, du kan med en kniv. Ælt det hele sammen med olie og kanel eller lakridspulver. I stedet for rabarber kan du bruge anden frugt/bær til kompot. Her har jeg brugt skovbær og mindre sukker.